Diversiteit: ‘De angst voor het onbekende zit diepgeworteld’

Oplossingen bedenken red je niet met louter gelijkgestemden

Diversiteit in een organisatie is onmisbaar als je wilt overleven in een alsmaar veranderende samenleving. Dat zegt Bas Ruyssenaars, ondernemer en adviseur, namens het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM). “Oplossingen bedenken red je niet met louter gelijkgestemden.”

Hoe meer diversiteit, hoe meer perspectieven. En hoe meer perspectieven, hoe groter de kans dat er oplossingen worden gevonden voor uitdagingen waar de organisatie voor staat. Dat is de strekking van Ruyssenaars betoog in het artikel ‘Diversiteit doet ertoe’ in M&C Quarterly 4. Wel zo relevant in een wereld die steeds sneller verandert en daarmee steeds vaker om oplossingen vraagt.

Diepgewortelde angst

Maar, met een divers team alleen ben je er niet, stelt Ruyssenaars. Een veelvoorkomend obstakel om de verschillende perspectieven binnen een team daadwerkelijk te benutten, is angst. Angst voor het onbekende, voor het proberen van iets nieuws. Want dan verliezen we de controle en bestaat de kans dat het mislukt. En de angst daarvoor zit bij de meesten diepgeworteld.

Ruimte voor fouten

Om die angst de kop in te drukken, is het van belang dat de leiding realistisch is over de keerzijde van diversiteit, vindt Ruyssenaars. “Paradoxaal genoeg werk je zo aan meer vertrouwen en een veilige omgeving om verschillen te verkennen.” Daarbij is het effectief om een meer lenige werkmethode te hanteren, zodat er ruimte komt voor het maken van fouten en het experiment.

Bron: site M&C, 2016