Dutje op het werk goed voor productiviteit

Even slapen in de tijd van de baas is nog verre van geaccepteerd. Toch kan het volgens deskundigen de productiviteit en dus het bedrijf zeer ten goede komen.

Bedrijven onderschatten sterk het gevolg van tekort aan slaap, en alles wat daarvan op lange termijn het gevolg is. Slaaptekort is een ziekmakende factor.

De traditionele scheiding tussen werken en slapen was vrijwel even sterk als de scheiding tussen kerk en staat, aldus de krant. Werken deed je op je werk en slapen deed je thuis. Het onderbreken van de werkdag om even te slapen of iets te doen wat daarop lijkt, gold, en geldt in veel kringen nog als een teken van luiheid.

Maar nu breekt hier en daar het besef door dat onverdeelde aandacht voor het werk tijdens alle werkuren nauwelijks valt vol te houden niet op een gewone negen-tot-vijf werkdag, en helemaal niet als je tien of twaalf uur productief wil zijn. Het is een door werkgevers gekoesterd ideaalbeeld, meer niet. Iedere Italiaan en Spanjaard weet echter dat onze aandacht ‘s middags tijdelijk inzakt.

Hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof, werkzaam bij het Centrum voor Slaap- Waakstoornissen van het Haagse Westeindeziekenhuis, zou het zeer toejuichen als bedrijven hun personeel de mogelijkheid boden om tijdens kantooruren even een power nap te nemen. Hij acht een cultuur wenselijk waarin slapen niet wordt geridiculiseerd. Een kort periode van slapen levert extra energie op, waardoor werkdagen van 10 tot 12 uur heel reëel worden. Voor mensen die graag een vierdaagse werkweek willen zou het een oplossing kunnen zijn.