Hoe gezond is … lachen

Lachen is gezond. Gek genoeg weten we niet waarom. Wel voelen we ons vaak erg ontspannen en vrolijk na een goede lachpartij. Dus vragen we ons af, hoe gezond is lachen eigenlijk?

Lachen is een reactie op een plotselinge, verrassende begripsverschuiving, heeft de Griekse filosoof Aristoteles ons geleerd. Maar vaak genoeg lachen we ook zonder verrassing. Dat doen we uit sociaal oogpunt. Je laat zien dat je de ander begrijpt. Bovendien wil je hem of haar niet in verlegenheid brengen. In de praktijk blijkt dat we slechts in 10 tot 15 procent van de gevallen lachen om iets wat grappig kan worden genoemd. Maar of het nu spontaan is of niet, uit verschillende onderzoeken is gebleken dat lachen hoe dan ook ontspannend werkt. Zelfs het vooruitzicht op een vrolijke avond heeft dit effect.

Wat gebeurt er tijdens het lachen?

Als je gaat lachen, ontspannen de meeste spieren van je lichaam. Om die reden kan het eens voorkomen dat je in je broek moet plassen van het lachen. De uitdrukking ‘slap van het lachen’ is letterlijk te nemen. Mensen met kataplexie (spierverslapping) kunnen door sterke emoties, zoals lachen, zelfs zo verslappen dat ze in elkaar zakken.

Verder wordt je ademhaling dieper, worden bloeddruk en hartritme met elkaar afgestemd en de gezichtspieren aangespannen. Doordat je bloed sneller gaat stromen komen er ook meer zuurstof en voedingsstoffen van de longen naar de hersenen. Door die zuurstof in de hersenen daalt de temperatuur in je brein en hierdoor ontstaat een vrolijk gevoel.

Waar is lachen goed voor?

Lachen ontspant en vermindert stress. Ook zou het immuunsysteem met vrolijkheid versterkt worden, kan lachen pijn bestrijden en de kwaliteit van slaap verbeteren. Dat is ook wetenschappelijk aangetoond. Een studie aan de Universiteit van Californië heeft uitgewezen dat alleen al het vooruitzicht om naar een komische film te gaan de hoeveelheid stresshormonen al doet verlagen en de hormonen die stress tegengaan, zoals endorfine verhogen. Lachen draagt bij aan het genezingsproces. Artsen doen ook onderzoek naar een mogelijkheid om een lachmedicijn te ontwikkelen.

Lang leven?

Toch is er nooit echt bewijs geleverd dat een vrolijke levensinstelling ook leidt tot een gezonder bestaan. Al in 1921 is begonnen met een onderzoek naar de veronderstelling dat mensen die veel lachen tot een gezonder en daardoor langer leven leiden. Het onderzoek duurde tot het eind van de twintigste eeuw. En had wel een zeer onverwachtse uitkomst. Mensen die doorgaans vrolijk, optimistisch en humoristisch zijn leven juist korter. Een lang leven was juist de pessimisten beschoren.

Maar lachen kan zeker wel aan iets goeds bijdragen. Zo zijn er de cliniclowns die ervoor zorgen dat kleine patiëntjes in ziekenhuizen even de ellende kunnen vergeten. En ook de zogenaamde lachtherapie schijnt bij veel mensen aan te slaan.

Conclusie.

Of je er nu langer van gaat leven, weet niemand zeker. Maar één ding staat als een paal boven water: lachen ontspant en geeft je een goed voel. Het kan zeker geen kwaad om dagelijks in een deuk te liggen (behalve natuurlijk als je kataplexie onder de leden hebt) Lachen is het beste medicijn: het kost niets, geeft weinig bijwerkingen en levert veel op. Het is het eeuwenoude antwoord op de hedendaagse welvaartsziekten, zoals stress, burnout en winterdips. Lachtherapie bestaat al, Lachgas wordt als verdovingsmiddel gebruikt, het wachten is nu op een pilletje.