Stress: goed of fout

Een paar stellingen!

Stelling 1:
Stress is altijd negatief: fout
Een beetje stress kan geen kwaad, het helpt je om beter te presteren. En van stress kan je leren, wanneer je er bewust mee omgaat. Zet stress om in positieve ervaringen.

Stelling 2:
Iedereen ervaart stress door de symtomen: fout
Iedereen ervaart stresssymtomen op een andere manier. Het ‘slaat’ op de darmen, je gaat vaker naar het toilet. Bij een ander is het slapeloosheid. Weer een ander krijgt problemen met de ademhaling.

Stelling 3:
Van stress kan je sterven: ja en nee
Stress ondergraaft je immuunsysteem. Je gaat er niet direct dood van, maar indirect kan het een veroorzaker zijn omdat je makkelijk ziek wordt.

Stelling 4:
Mannen en vrouwen gaan anders om met stress: juist
Onderzoek wijst uit dat mannen direct met stress aan de slag gaan, vrouwen daarintegen laten het eerst een tijdje aansudderen voordat ze er echt iets mee gaan doen.

Stelling 5:
Stress kan bij iedereen vermeden worden door yoga, massage of een dieet: fout
Ja, yoga, massage of een dieet kan helpen om de stress te reduceren, maar ook hier geldt weer, voor iedereen is het anders. Bijvoorbeeld hardlopen of wandelen. Of een grotere ronde met de hond maken.

Stelling 6:
Alcohol drinken vermindert de symptomen: fout
Alcohol drinken bij stress is echt niet goed. Alcohol zorgt dat er meer cotisol in onze hersenen vrijkomt, waardoor de stressgevoelens alleen maar toenemen.

Stelling 7:
Stress is besmettelijk: juist
Jouw stress kan overslaan op andere mensen. Je gedrag verandert en lokt gedrag bij anderen uit. Actie is reactie.

Wil je meer lezen, kijk dan op ggznieuws.nl.